luni

Despre alegerile locale de la Galati - Voturi fraudate

Treizeci şi una de persoane din Galaţi sunt cercetate penal de Poliţie, cu privire la săvârşirea unor infracţiuni prevăzute de legea alegerilor locale. Cu 15 minute înainte de închiderea urnelor, Poliţia Galaţi a înregistrat în evidenţe nouă cauze penale, cu acelaşi mod de operare, metoda "Suveică". În aceste cauze, sunt cercetate penal nouă persoane, membre ale aceluiaşi partid, care au făcut parte din birourile electorale ale mai multor secţii de votare. În sarcina acestora s-a reţinut faptul că au permis mai multor alegători să voteze la secţiile respective, fără ca aceştia să fie înscrişi în listele electorale permanente şi fără să aibă domiciliul în zona arondată secţiilor respective. În aceleaşi cauze, sunt cercetate penal alte 11 persoane, care, în calitate de alegători, şi-au exercitat opţiunea electorală la secţiile respective, fără a avea acest drept. Alte 11 persoane din Galaţi sunt suspectate că ar fi primit bani din partea unui partid pentru a vota în favoarea cadidaţilor acestuia. Asupra celor 11 persoane suspectate că au primit mită electorală s-au găsit diverse sume de bani, timbre autocolante cu menţiunea "Votat" şi liste cu nume şi numere de telefon ale persoanelor de la care au luat banii sau urmau să ia diverse sume.
”Suveica” a făcut legea la vot, dar incidentele turului de scrutin de ieri nu s-au limitat doar la atât. Insulte, loviri, îmbrânceli şi nelipsita şpagă pe vot au făcut legea la alegerile locale din 1 iunie 2008.
La scurt timp de la deschiderea secţiilor de votare, un incident în care a fost implicat un operator de imagine al Antenei 1 a avut loc la Brăhăşeşti. Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Emanuela Turcu, jurnalistului i-a fost interzis să filmeze în incinta secţiei de votare, de către preşedintele secţiei, deşi avea acreditare, şi i s-a cerut să părăsească zona. La ieşirea din secţie, cameramanul a fost agresat şi i-a fost luată şi distrusă caseta din camera video. Conflictul a fost aplanat de Jandarmeria Galaţi, care a identificat si legitimat persoanele implicate, pe care apoi le-a predat Poliţiei, care are competenţa de a cerceta cazul şi de a dispune măsurile legale care se impun. Pe timpul anchetei, cameramanul agresat a declarat că nu doreşte să depună plângere împotriva agresorului, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere. În aceste condiţii, Poliţia a clasat cazul. Un alt incident de acest gen, la Brăhăşeşti, l-a avut pe protagonist pe unul din fii actualului primar al localităţii, Vasile Băiculescu, reclamat prin două sesizări formulate de PSD şi PC că ar fi bruscat un cetăţean.
Voturile cu complicitatea ”alegătorilor” şi a unor membri ai comisiilor de vot de la mai multe secţii, atât din muncipiul Galaţi cât şi din judeţ, s-au ţinut lanţ. Startul a fost dat la Secţia nr. 129 din incinta Grupului Şcolar ”Sf. Maria”, unde, în jurul orei 11.00, activitatea a fost suspendată aproape o oră după ce un membru aparţinând Partidului Conservator a încercat să îşi exprime opţiunile la o altă secţie decât cea la care avea dreptul conform adresei din buletin. "A spus că se grăbeşte şi a prezentat repede buletinul după care a intrat în cabina să voteze. La o a doua verificare ne-am dat seama că a fost o tentativă de fraudă. Apucase deja să introducă buletinele de vot în urnă", a declarat preşedintele secţiei în cauză, Emilia Poalelungi. Situaţii de votare în numele unor persoane despre care existau informaţii precise că sunt plecate din localitate ori, din diverse motive, nu îşi exercită acest drept, s-au înregistrat, cu complicitatea unor membri ai comisiilor, şi în alte secţii. ”Au existat sesizări cu privire la tentative de fraude electorale. O serie de persoane au fost conduse de către poliţie pentru declaraţii, alături de membri ai birourilor electorale. Avem chiar şi cazuri în care membri ai comisiilor electorale au părăsit pur şi simplu biroul electoral după ce s-a depistat că pe listele lor apăreau votanţi care nu se aflau în ţară şi care figurau că şi-au exercitat dreptul de vot", a declarat, pentru Mediafax, Robert George Florea, preşedintele Biroului Electoral Municipal Galaţi. În majoritatea cazurilor, persoane care intenţionau să voteze descopereau că în dreptul lor sau al rudelor plecate în străinătate deja semnase altcineva. Elocvent este şi cazul unui bărbat din Galaţi care a fost audiat de Secţia 3 Poliţie pentru că a votat la o secţie de care nu aparţinea, conform domiciliului din buletin. Acest lucru a fost posibil cu acceptul unuia dintre membrii comisiei electorale a secţiei respective. Incidentul s-a produs la Secţia de votare nr. 33 din incinta Şcolii nr. 22 din Micro 19. Cazul a fost semnalat de preşedintele secţiei de votare subofiţerului Jandarmeriei Galaţi, care asigura paza obiectivului. Acesta l-a legitimat pe bărbatul care a votat fără drept şi a anunţat poliţia, care l-a preluat pentru cercetări. Poliţia Galaţi a înregistrat în evidenţe nouă cauze penale, cu acelaşi mod de operare, metoda "Suveică".
În aceste cauze, sunt cercetate penal nouă persoane, membre ale aceluiaşi partid, care au făcut parte din birourile electorale ale mai multor secţii de votare. În sarcina acestora s-a reţinut faptul că au permis mai multor alegători să voteze la secţiile respective, fără ca aceştia să fie înscrişi în listele electorale permanente şi fără să aibă domiciliul în zona arondată secţiilor respective. În aceleaşi cauze, sunt cercetate penal alte 11 persoane, care, în calitate de alegători, şi-au exercitat opţiunea electorală la secţiile respective, fără a avea acest drept. Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Emanuela Turcu, toate aceste persoane au fost audiate, iar dosarele lor vor fi înaintate Parchetului de pe lîngă Judecătoria Galaţi, cu propunerea de începere a urmăririi penale, conform Legii 67/2004 privind algerile locale. Potrivit Legii 67/2004, această infracţiune, prevazută de art. 110, alin. 1 se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Deoarece în toate cazurile membrii comisiilor care au înmânat buletine de vot erau de la Partidul Conservator, reprezentanţii a şase partide (PDL, PNL, PSD, PNGCD, PRM şi Partidul Alternativa Ecologistă) au formulat contestaţii în care solicitau atât Biroului Electoral Municipal, cât şi celui Judeţean ca membrii PC din cadrul comisiilor să nu mai aibă dreptul de a completa liste şi a oferi buletine de vot, ci să rămână simpli observatori. Ca urmare a deliberării, Biroul Electoral Municipal a decis ca persoanele din partea PC care făceau parte din comisiile de votare ale secţiilor din Galaţi să primească alte sarcini decât împărţirea buletinelor şi a ştampilelor cu menţiunea ”VOTAT”.
Niciodată nu este prea târziu să faci campanie electorală. Au crezut-o simpatizanţii unor formaţiuni politice, care au picat pe mâna poliţiei după ce au fost suprinşi în timp ce încercau să-i convingă pe alegători să voteze în favoarea anumitor candidaţi. Astfel, potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Emanuela Turcu, o femeie din comuna Griviţa a fost amendată de poliţiştii din localitate, pentru că indica cetăţenilor care se îndreptau spre o secţie de votare, unde să aplice ştampila, în favoarea unui anumit partid şi candidat. Poliţiştii au fost sesizaţi de un alegător din comună, candidat pentru alegerile locale, şi au intervenit imediat pentru a stopa activitatea femeii. Asupra acesteia s-au găsit buletine de vot anulate, din cele care, potrivit legii, se afişează la sediile secţiilor de votare pentru a fi aduse la cunoştinţa publică. Femeia a fost sancţionată contravenţional cu amendă de 350 de lei, conform legii alegerilor locale. Potrivit unor informaţii, situaţii similare s-au înregistrat şi la Valea Mărului, unde, profitând de numărul mic de poliţişti, care trebuiau să asigure ordinea şi în incinta secţiilor, unele persoane le-au indicat alegătorilor cu cine să voteze. La Negrileşti, fostul viceprimar, Mihai Oancea, îndruma oamenii să voteze PNL-ul şi l-a ajutat pe un cetăţean domiciliat în Munteni să voteze la Negrileşti.
În unele cazuri, membrii comisiilor de votare nu s-au limitat la a le permite unor alegători să voteze deşi nu figurau pe listele respectivelor secţii. Spre exemplu, la Umbrăreşti, preşedintele secţiei de votare numărul 5 a fost reclamat la Biroul Electoral Judeţean după ce a însoţit un număr foarte mare de alegători în cabinele de vot. Aşa cum reiese din sesizarea adresată BEJ Galaţi, aceeaşi persoană a ştampilat buletinele de vot în locul alegătorilor. O situaţie similară s-a petrecut la Matca, la secţia de votare nr. 3, unde preşedintele secţiei de votare le dădea instrucţiuni precise bătrânilor şi intra cu ei în cabine pentru a-i determina să voteze PNL.
Din seria ilegalităţilor la votul de ieri nu au lipsit nici falsurile. Un prim caz ajuns la cunoştinţa autorităţilor a fost cel al unui tânăr de 18 ani din Galaţi care s-a prezentat la Secţia de votare nr. 115, din incinta Liceului CFR, s-a dus direct la unul dintre membrii biroului electoral şi a obţinut cele patru buletine de vot, pe care le-a ştampilat şi introdus în urnele corespunzătoare. În momentul în care a vrut să-şi recupereze actul de identitate, a trezit suspiciunea preşedintelui secţiei de votare, care a anunţat Secţia 4 Poliţie. Tânărul este cercetat pentru fals privind identitatea şi încălcarea art. 110 din Legea 67/2004. Tot la poliţie au ajuns alţi patru tineri din Galaţi, care au fost depistaţi având asupra lor mai multe timbre autocolante cu menţiunea ”VOTAT”, ce păreau a fi false. Cei patru au fost depistaţi în Micro 19, la ieşirea din piaţă spre strada Brăilei. Cireaşa de pe tort ... bătaie! Preşedintele Secţiei de votare nr. 7 Galaţi, situată în incinta societăţii locale de distribuţie a apei şi serviciilor de canalizare "Apă-Canal", a fost agresat în sediu, după încheierea procesului de votare.
Potrivit unui comunicat al Prefecturii Galaţi, între preşedinte şi un observator acreditat de o oraganizaţie nonguvernamentală din Galaţi a izbucnit un conflict verbal, generat de numărarea voturilor. Conflictul a degenerat în scurt timp, iar observatorul a bruscat-o pe femeia care deţine funcţia de preşedinte al respectivei secţii, iar aceasta a leşinat şi a fost transportată cu ambulanţa la Spitalul de Urgenţă Galaţi. În timpul altercaţiei, în secţia de votare au fost distruse mai multe bunuri. Poliţiştii Secţiei 1 au intervenit pentru restabilirea ordinii publice la Secţia de votare nr. 7 şi l-au sancţionat contravenţional pe observatorul agresiv pentru tulburarea liniştii publice se mai arată în comunicat. În cazul în care preşedintele secţiei de votare va depune plângere penală împotriva agresorului sau dacă proprietarul spaţiului în care s-a produs altercaţia va reclama stricăciunile produse, Poliţia ar putea face cercetări şi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lovire şi alte violenţe, precum şi distrugere.
Autor M.C. - J. I
Din surse Impartial

8 comentarii:

Aliosca spunea...

Atacul brigazii usoare!
Campania s-a sfarsit, ai nostrii au pierdut...ai nostri au castigat si fraudele ies la iveala. PC-ul a incercat sa faca TOTUL pentru a supravietuii, nu avreusit (din fericire), PSDocii s-ar putea sa mai fi apucat un mandat, dinozaurii mor greu. Activistii cumparati in campania asta si-au primit banii, castigatorii vor primii si o bere in contul proaspatului fuctionar public fara sa inteleaga faptul ca berea aceea este platita tot de ei...tot de parintii lor... mi-e asa de scarba.
Apropo...tu pentru ce partid ai facut campanie?

Anonim spunea...

=))) psd psd psd psd :D =)))

Anonim spunea...

psd-ul a ramas curat ;)

Ame Libre spunea...

Anonim, ce gasesti de ras?!
Sunt in PSD de 3 ani..

Anonim spunea...

psd a iesit curat? pai bine... hai sa gandim si altfel: toate partidele au facut frauda la votare... si asta daca o negati sunteti fara obraz. In schimb toate au aratat cu degetul spre PC, si toata lumea era cu ochii pe ei. Astea fiind spuse... PSD-ul si-a facut treaba lejer deoarece toata lumea era cu ochii pe PC.
Evenimentul din Brahasesti nu a fost chiar asa. Cameramanul a surprins cu camera video presedintele de sectie cum introducea multe buletine de vot in urna, de asta i s-a distrus caseta video de cei de afara.
Oricum... PSD-ul daca nu fura la alegeri moare, deoarece toata lumea e satula de moshul care nu stie sa faca treaba decat in campania electorala.

Anonim spunea...

Si daca prin absurd si-ar face treaba numai in campanie, macar in restul timpului nu se imbogateste peste masura!;)

Intre un om de afaceri avid de bani[i publici] ( a se citi bani pe care ii si foloseste in scopuri personale) si un "mosh" caruia ii place sa ocupe scaunul de primar, il prefer pe cel din urma.

Anonim spunea...

PS: ii sunt datoare domnului Nicolae pentru ca ne-a permis sa ne desfasuram activitatea cu AEF-ul!

Ame Libre spunea...

anonim de ce esti atat de sigur pe vorbele tale?!

Translate

Follow